De geheimen om een ​​gelukkig kind op te voeden
Categories
Uncategorized

De geheimen om een ​​gelukkig kind op te voeden

Wat maakt een kind gelukkig?

We willen allemaal hetzelfde voor onze kinderen. We willen immers dat ons kind opgroeit om lief te hebben en bemind te worden, om hun dromen te volgen en om succes te vinden. Maar we willen vooral dat ze gelukkig zijn. Maar hoeveel controle hebben we over het geluk van onze kinderen?

Volgens onderzoek van de Amerikaanse specialist Bob Murray wordt er duidelijk aangetoond dat gelukkige, optimistische kinderen het product van gelukkige, optimistische gezinnen zijn. Als je graag wilt weten wat jij kunt doen om een ​​thuis te creëren waar het geluk van je kind zal floreren. Lees dan verder voor enkele strategieën die het vermogen van je kind om vreugde te ervaren, zullen versterken!

Bevorder sociale connecties

De zekerste manier om het levenslange emotionele welzijn van jouw kind te bevorderen, is door deze te helpen zich verbonden te voelen. Verbonden met jou, andere familieleden, vrienden, buren, kinderdagverblijven en zelfs met huisdieren.

Volgens de kinderpsychiater Edward Hallowell is een verbonden jeugd de sleutel tot geluk. Een gevoel van geliefd, begrepen, gewild en erkend te worden is per slot verreweg de grootste beschermer tegen emotionele stress en negatieve gedachten. Plus risicovol gedrag zoals roken, drinken en drugs gebruiken.

Hallowell vertelt dat het bieden van ‘te gekke liefde’ die nooit ophoudt het dichtst in de buurt van een inenting tegen ellende komt. Het is echter niet genoeg om die diepe liefde te bezitten, maar jouw kind moet dit ook echt voelen. Dus houd je baby zoveel mogelijk vast, reageer met empathie op zijn of haar geschreeuw. Lees het kind voor, eet zoveel mogelijk samen, plus knuffel en lach veel.

Probeer je kind niet gelukkig te maken

Dit klinkt wellicht wat contra-intuïtief, maar het beste wat je kunt doen voor het geluk van je kind op de lange termijn is misschien te stoppen met proberen dit kind op de korte termijn gelukkig te houden. Want als we onze kinderen in een bubbel stoppen en ze al hun wensen en verlangens gunnen, is dat wat ze altijd gaan verwachten. De echte wereld werkt helaas niet op die manier.

Dus om te voorkomen dat je ze te veel verwent, moet je erkennen dat je niet verantwoordelijk bent voor het geluk van je kind. Ouders die zich verantwoordelijk voelen voor de emoties van hun kinderen, hebben waarschijnlijk ook grote moeite om hun kind boosheid, verdriet of frustratie te laten ervaren.

We duiken er daarom onmiddellijk in om ze alles te geven waarvan we denken dat het ze een glimlach zal brengen. Of om op te lossen wat hen verdrietig maakt. Helaas lopen de kinderen die nooit leren om met negatieve emoties om te gaan, het risico om als adolescenten en volwassenen door deze gevoelens verpletterd te worden.

Koester je eigen geluk

Hoewel we het geluk van onze kinderen niet kunnen beheersen, zijn we wel verantwoordelijk voor dat van onszelf. En omdat kinderen alles van ons overnemen, zijn onze stemmingen ook van groot belang. Gelukkige ouders hebben waarschijnlijk gelukkige kinderen, terwijl kinderen van depressieve ouders veelal tweemaal zo vaak depressief zijn.

Daarom is één van de beste dingen die jij voor het emotionele welzijn van jouw kind kunt doen, aandacht aan jezelf besteden. Dit doe je door voldoende tijd vrij te maken voor rust, ontspanning en, misschien wel het belangrijkste, romantiek. Koester je relatie met je partner. Want als ouders een echt goede en toegewijde relatie hebben, dan volgt het geluk van het kind vaak vanzelf.

Prijs de juiste dingen aan

Het mag niet een verrassing zijn dat onderzoeken consequent zelfrespect en geluk met elkaar verbinden. Onze kinderen kunnen dan ook niet zonder het ander. Het is iets dat we intuïtief weten en het verandert velen van ons in overijverige cheerleaders.

Het gevaar van aanprijzen, als dit de enige soort lof is die een kind hoort, is dat hij of zij denkt dat het optimaal moet presteren om jouw goedkeuring te krijgen. Het kind kan dan bang worden dat als dit niet lukt, het van het voetstuk zal vallen en zijn of haar ouders niet meer van hem of haar zullen houden.

Het tegengif is echter niet om het van jouw lof te onthouden, maar om het om te buigen. Prijs daarom de inspanning in plaats van het resultaat aan. Prijs met andere woorden de creativiteit, het harde werk, de volharding die nodig is om iets te bereiken, meer dan de prestatie zelf.

Het doel daarvan is om bij jouw kind een soort ‘groeimindset’ te kweken. Of de overtuiging dat mensen meer dan door aangeboren talent iets door hard te werken en te oefenen kunnen bereiken.

Geef echte verantwoordelijkheden

Volgens Murray hangt geluk ook grotendeels van het gevoel af dat wat we doen ertoe doet en door anderen gewaardeerd wordt. Zonder dit gevoel zijn we bang dat we van de groep worden uitgesloten.

Mensen hebben met andere woorden een aangeboren behoefte om nodig te zijn. Dus hoe meer jij jouw kind van jongs af aan kunt laten weten dat hij of zij een unieke bijdrage aan het gezin levert. Hoe groter zijn of haar gevoel van eigenwaarde en geluk zal zijn.

Als jouw kleintje van drie bijvoorbeeld graag dingen organiseert, geef hem of haar dan de taak om de vorken en lepels te sorteren. Zolang je maar erkent dat hij of zij een bijdrage aan het gezin levert, dan zal het gevoel van verbondenheid en vertrouwen van jouw kind toenemen. Dit zijn twee voorwaarden voor een blijvend geluksgevoel.

Beoefen dankbaarheid

Daarnaast koppelen allerlei studies over geluk ook consequent de gevoelens van dankbaarheid aan emotioneel welzijn. Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat mensen die dagelijks of wekelijks dankbaarheidsdagboeken bijhouden een stuk optimistischer zijn. Plus ook meer vooruitgang boeken in de richting van hun doelen en zich beter voelen over hun leven in het algemeen. Voor een kind is het bijhouden van een dagboek misschien onrealistisch.

Maar een manier om de dankbaarheid bij kinderen te bevorderen, is door elk gezinslid hier dagelijks de tijd voor te geven. Bijvoorbeeld door voor of tijdens een maaltijd hardop iets te noemen waar hij of zij dankbaar voor is. Het belangrijkste is om hier een vast ritueel van te maken. Dit is een gewoonte die allerlei positieve emoties zal bevorderen en kan ook echt tot blijvend geluk leiden!

Materiële dingen maken kinderen gelukkiger dan ervaringen!

Als laatste blijkt uit onderzoek dat, in tegenstelling tot volwassenen, materiële dingen kinderen gelukkiger dan ervaringen maken. Dus als jij je kinderen graag iets wilt schenken, dan kun je jouw geld misschien beter aan speelgoed van jvygadgets besteden. Dan aan een trip naar een themapark of een andere ervaring.

Want een nieuwe studie suggereert dat jongere kinderen gelukkiger zijn als ze materiële geschenken krijgen in plaats van ervaringsgerichte geschenken. Het is maar dat je het weet!

Bron: parents & cnbc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *